Tredje jurymedlem att presenteras – Mark Ahlenius, Jobbentrén

Yrkesväg har instiftat ett pris för att uppmärksamma goda samarbeten med arbetsgivare, vilket är en förutsättning för att utbildningsmodellen ska fungera. Juryn består av fem personer och tredje jurymedlem att presenteras är Mark Ahlenius, grundare av Jobbentrén som är specialiserade på rekrytering och coachning av utrikesfödda.

Mark Ahlenius, grundare Jobbentrén.

Uppmärksamma goda samarbeten

Yrkesvägs utbildningsmodell bygger på att deltagare ska lära sig språket samtidigt som de är ute på arbetsplatser. En förutsättning är att arbetsgivare ser möjlighet till sin kompetensförsörjning och tar emot deltagare.

För att uppmärksamma goda samarbeten har vi instiftat ett Yrkesväg-pris som ska delas ut till en offentlig och en privat arbetsgivare av Värmlands landshövding Georg Andrén.

Mark Ahlenius en av jurymedlemmarna

Tidigare har två jurymedlemmar presenterats i form av Zana Panic, vd för Procrutiment i Karlstad, och Peter Möller, samhällsanalytiker på Region Dalarna. Nu är det dags att presentera näste jurymedlem: Mark Ahlenius, grundare av Jobbentrén som har sitt säte i Stockholm och beskriver sig själva som ett ”socialt företag som skapar lyckade och långsiktiga anställningar tillsammans med utrikesfödda och arbetsgivare”.

Vad gör du på ditt jobb?

– Jag arbetar för att etablera samarbeten med arbetsgivare som tillsammans med oss vill täcka sina kompetensbehov och samtidigt bidra till samhällsnytta genom att skapa självförsörjande arbetstillfällen för målgruppen utrikesfödda som står utanför arbetsmarknaden.

Varför tycker att Yrkesväg är ett viktigt projekt och varför väljer du att ställa upp i juryn för arbetsgivarpriset?

– Insatser och initiativ som bidrar till att minska arbetslöshet och utanförskap är tyvärr helt avgörande för ett fungerade samhälle där vissa målgrupper har oerhört svårt att etablera sig och uppnå självförsörjning. Misslyckande att ta vara på kompetensen bland våra nya svenskar kostar samhället oerhörda pengar och påverkar Sveriges utveckling negativ. Att därför lyfta och hylla arbetsgivare som nyfiket, kreativt och modigt vill bidra till ett bättre samhälle och social hållbarhet borde vara en självklarhet och något vi gör för lite i Sverige.

Mer information om Jobbentrén finns på webbplatsen jobbentren.se.

Instiftat för att uppmärksamma arbetsgivare

Yrkesväg använder en utbildningsmodell där språkundervisning integreras med andra samhälls-, arbetslivs- och yrkesintegrerade insatser. Deltagarna ska få möjlighet att lära sig språket samtidigt som de är ute på arbetsplatser.

Utbildningsmodellen förutsätter samarbete med arbetsgivare som ser en möjlighet till bidrag till sin kompetensförsörjning och vill ta emot våra elever på språktränings-, praktik- och APL-platser.

För att uppmärksamma arbetsgivare som har gjort detta på ett bra sätt har vi alltså instiftat ett Yrkesväg-pris som ska delas ut till två arbetsgivare, en i offentlig och en i privat sektor.

Våra projektpartners har fått nominera arbetsgivare i sin kommun. Nu ska en objektiv jury bestående av fem personer utse finalister och vinnare.

Priserna delas ut av landshövding Georg Andrén i samband med en Yrkesväg-konferens på Karlstad CCC den 5 december.

Fler nyheter inom kort

Håll utkik här på webbplatsen samt på Facebook och Instagram för fler nyheter om Yrkesväg-priset, jurymedlemmar och allt annat spännande som händer i Yrkesväg!