Yrkesväg har instiftat ett pris för att uppmärksamma goda samarbeten med arbetsgivare, vilket är en förutsättning för att utbildningsmodellen ska fungera. Juryn består av fem personer och andre jurymedlem att presenteras är Peter Möller, samhällsanalytiker på Region Dalarna.
Uppmärksamma goda samarbeten
Yrkesvägs utbildningsmodell bygger på att deltagare ska lära sig språket samtidigt som de är ute på arbetsplatser. En förutsättning är att arbetsgivare ser möjlighet till sin kompetensförsörjning och tar emot deltagare.
För att uppmärksamma goda samarbeten har vi instiftat ett Yrkesväg-pris som ska delas ut till en offentlig och en privat arbetsgivare av Värmlands landshövding Georg Andrén.
Peter Möller en av jurymedlemmarna
Förra veckan presenterades Yrkesväg-prisets första jurymedlem i form av Zana Panic, vd för Procrutiment i Karlstad. Nu är det dags att presentera näste jurymedlem: Peter Möller, samhällsanalytiker på den regionala utvecklingsförvaltningen på Region Dalarna.
Vad gör du på ditt jobb?
– Jag tar fram underlag och gör analyser till mina kollegor som arbetar med regional utveckling, både tjänstepersoner och politiker samt även externa aktörer som jobbar med lokal eller regional utveckling på något sätt. Utgångspunkten är att våra underlag och analyser ska göra aktiviteter och insatser bättre. Om vi förstår vilka utmaningar vi står inför så kan vi också välja rätt verktyg för att hantera dessa.
Varför tycker att Yrkesväg är ett viktigt projekt och varför väljer du att ställa upp i juryn för arbetsgivarpriset?
– Vi brukar lyfta klimatförändringarna och en förändrad demografisk struktur som de två viktigaste utmaningarna att hålla koll på. Naturligtvis finns det fler viktiga utmaningar men dessa två innebär att vi måste göra saker annorlunda mot hur vi har gjort det hittills. Vi har en stor arbetskraftsbrist redan idag och den kommer att förvärras markant de närmaste åren. Vi behöver göra saker annorlunda, vi behöver ta hjälp av digitalisering, vi behöver ändra arbetssätt och i vissa fall kanske till och med sänka ambitionsnivån i våra välfärdstjänster. Framförallt behöver vi ta tillvara den arbetskraftsreserv som står till buds och den utgörs idag till stor del av utrikes födda invånare, ofta relativt nyanlända
Peter Möller fortsätter:
– Alla insatser och aktiviteter som kan bidra till att få fler i arbete, och inte minst utrikes födda, kommer att bidra till att mildra arbetskraftsbristen. Vi behöver göra mer än så men det är en av de viktigaste typen av insatser vi kan göra i den situation vi befinner oss i nu.
Instiftat för att uppmärksamma arbetsgivare
Yrkesväg använder en utbildningsmodell där språkundervisning integreras med andra samhälls-, arbetslivs- och yrkesintegrerade insatser. Deltagarna ska få möjlighet att lära sig språket samtidigt som de är ute på arbetsplatser.
Utbildningsmodellen förutsätter samarbete med arbetsgivare som ser en möjlighet till bidrag till sin kompetensförsörjning och vill ta emot våra elever på språktränings-, praktik- och APL-platser.
För att uppmärksamma arbetsgivare som har gjort detta på ett bra sätt har vi instiftat ett Yrkesväg-pris som ska delas ut till två arbetsgivare, en i offentlig och en i privat sektor.
Våra projektpartners har fått nominera arbetsgivare i sin kommun. Nu ska en objektiv jury bestående av fem personer utse finalister och vinnare.
Priserna delas ut av landshövding Georg Andrén i samband med en Yrkesväg-konferens på Karlstad CCC den 5 december.
Fler nyheter inom kort
Håll utkik här på webbplatsen samt på Facebook och Instagram för fler nyheter om Yrkesväg-priset, jurymedlemmar och allt annat spännande som händer i Yrkesväg!