Beskæftigelses Indikator Projektet (BIP) är internationellt den hittills mest omfattande progressionsmätningsstudie som har undersökt vad som faktiskt gör att individer med komplexa behov kommer i arbete. BIP har undersökt sambandet mellan utvalda indikatorer för anställningsbarhet och sannolikheten att få ett jobb.
BIP är ett samarbetsprojekt som involverat både praktiker och forskare. BIP-studien identifierade elva indikatorerna och genomförde systematiska mätningar för progression för anställningsbarhet. Indikatorerna mäter olika dimensioner av att vara anställningsbar, från arbetsmarknadsinriktade förhållanden till mer sociala, personliga och hälsomässiga förhållanden. Indikatorerna har omsatts till frågor som har ställts till både deltagarna och handledarna. Den gemensamma nämnaren för indikatorerna är att de går att påverka med olika insatser. En insats kan potentiellt bidra till att individen förbättrar sig på en eller fler av indikatorerna.
Parallella insatser och typ av insats har avgörande betydelse
BIP-studien visar att det är mycket betydelsefullt att erbjuda arbetslösa individer insatser för att de ska kunna närma sig arbetsmarknaden. Typ av insats har också en avgörande betydelse.
De jobbfokuserande insatserna var bäst på att skapa progression mot arbetsmarknaden. Kompetenshöjande, sociala och hälsorelaterade insatser skapade i sig själva inte progression mot arbetsmarknaden. Det gör de bara om de kombinerades med en jobbfokuserande insats. Jobbfokuserande insatser i kombination med andra insatser har visat sig ge mest effekt.
Handläggaren har avgörande betydelse
Handledarens arbete innebär att stärka individens relevanta kunskaper och kompetenser som ökar sannolikheten för individen att böjar söka och hitta arbete. BIP-studien visar att handledaren är centrala aktörer som direkt kan påverka individens chans att få ett arbete. BIP har särskilt analyserat vad indikatorn ”Handläggarens tro på att individen får jobb” har för betydelse för individens jobbsannolikhet. BIP har även påvisat att byte av handledare påverkar individens chanser att få ett jobb eller börja studera.
– Här är det viktigt att handledaren arbetar med tillit, kontinuitet och har ett arbetsfokus för att på ett professionellt sätt ge deltagaren bästa förutsättningar att nå sina mål och öka sina chanser till jobb och utbildning, säger Helena Bengtsson Edgren, en av tre projektkoordinatorer för Yrkesväg.
Intresset för BIP i Yrkesväg är stort och i höst anordnas de första utbildningstillfällena.
På Växthusets kompetencecenters webbplats i Danmark finns information om BIP. Här går det även ta del av flera rapporter som översatts till svenska.