Den 4 december anordnades ett lärseminarium för alla projektpartners i Yrkesväg. Dagen syftade till att gå igenom och ha lärande dialoger kring höstens utvärderingsresultat, samt att försöka bidra till lite inspiration och energi med hjälp av en extern föreläsare. Drygt 80 personer deltog med stort engagemang.
Uppmärksamma goda samarbeten
Haris Agic, filosofie doktor i socialantropologi, strateg och föreläsare, inledde Yrkesvägs lärseminarie med ett tydligt budskap, vikten av perspektivbyte. Vi har länge pratat om människor som står långt ifrån arbetsmarknaden, det är dags att börja prata om en arbetsmarknad som står långt ifrån människorna, menar Haris Agic.
Hans föreläsning fokuserade även på vikten av handlingsutrymme, handlingskraft räcker inte utan man behöver även utrymmet att handla för att kunna påverka sin situation och framtid.
Måste sluta exkludera människor
Johan Hellström, AMI-chef i Arvika och medlem i central styrgrupp, fick en del insikter under Haris föreläsning.
– När Haris pratade om ”de låga förväntningarnas rasism” och om att vårt uppdrag måste vara att ”öka handlingsutrymmet”, så föll polletten ner för mig att detta hänger ihop med BIP-forskningen och det förhållningssätt som den förespråkar. Vi måste sluta att exkludera människor från att vara med och bidra, och börja vidga normen. Tack för en fantastisk förmiddag Haris, säger Johan Hellström.
Våga bryta och utmana normer
Angelica Vornanen, delprojektledare i Eda kommun, var även hon inspirerad av Haris Agic.
– Mångfald är ett substantiv. Att arbeta med mångfald, är ett konstaterande, det är fakta. Inkludering är ett verb – något vi gör. Jag tar med mig mod, att arbeta med inkludering – att våga bryta och utmana normer och speciellt där intresset för detta inte finns, säger Angelica Vornanen.
Låt oss göra skillnad
Dragica Catibusic, delprojektledare i Åmåls kommun, tyckte att föreläsningen passade väl in i Yrkesväg.
– Vilken fantastisk föreläsning, med sin förmåga och engagemang fångade Haris Agic mitt intresse kring handlingskraft och handlingsutrymme. Som Haris själv säger: varje liten individuell handling räknas. Men det kan aldrig jämföras med den skillnad vi kan göra tillsammans. Låt oss göra skillnad– tillsammans och gemensamt! Det är precis det vi vill ska hända inom projekt, säger Dragica Catibusic.
Goda utvärderingsresultat
Christina Ehneström från VETA Advisor presenterade sedan höstens utvärderingsresultat varvat med dialog i grupper. Höstens utvärderingsnedslag har haft ett övergripande fokus med nedslag kopplat till bland annat utbildningsmodellen, deltagarresultaten och horisontella principer. Ett stort antal personer har intervjuats, projektägare, projektledare, arbetsgruppsmedlemmar och medlemmar i central styrgrupp.
Christinas korta sammanfattning av utvärderingsresultaten:
- Goda resultat – Yrkesvägsmodellen motsvarar i stor utsträckning de behov som forskningen pekar på.
- Projektet är högst relevant, men behovet minskar eftersom invandringen minskar. Arbetssättet kan dock översättas till andra målgrupper.
- Genomförandet av projektet fungerar mycket bra i de flesta delprojekt.
- Finns många indikationer på goda deltagarresultat. Viktigt att också se de kvalitativa resultaten.
- Många delprojekt menar att det arbetssätt/den modell som projektet bygger på redan är implementerad.
Integration gör vi tillsammans
Anna-Maria Nykvist, delprojektledare i Arvika kommun, om utvärderingen:
– Integration gör vi tillsammans och att det blir så tydligt i det arbete vi gör i projektet att vi behöver ha ett helhetsgrepp med individen i fokus för att få till förändring och utveckling.
Annika Andersson, projektkoordinator, Länsstyrelsen Värmland:
– Att få utvärderas i realtid är en lyx, säger Annika Andersson, projektkoordinator, Länsstyrelsen Värmland