Känn dig själv och våldsprevention

Känn dig själv-lådan ska nu utvecklas med fokus på våldsprevention för att fånga upp både våldsutövare och våldsutsatta. Länsstyrelsen Värmland, Region Värmland och Eda kommun arbetar tillsammans inom projektet Yrkesväg för att avdramatisera frågan och stärka medarbetare att våga använda materialet.

Katarina Puhls och Jeanette Ellström, utvecklingsledare Region Värmland, Marie Andersson, projektkoordinator Yrkesväg, Sabina Gomez Jansson, utvecklingsledare Länsstyrelsen Värmland, Angelica Vornanen, integrationssamordnare Eda kommun, Sara Carlsson, projektkoordinator Yrkesväg.

Kunskaper inom fyra områden

Känn dig själv-lådan är ett material som används för att öka kunskaper inom fyra områden;

  • kropp och hälsa
  • jämställdhet
  • föräldraskap och viktiga vuxna
  • leva tillsammans

Fokus på våldsprevention

Nu pågår alltså ett arbete med att utveckla materialet med fokus på våldsprevention. Sabina Gomez Jansson är utvecklingsledare på Länsstyrelsen Värmland och jobbar specifikt med området mäns våld mot kvinnor.

– Jag tycker att Känn dig själv-lådan är ett fantastiskt material på väldigt många sätt. Bland annat är det våldspreventivt och kan fånga upp både våldsutövare och våldsutsatta. Den våldspreventiva delen är dock ganska outnyttjad, så vi ska med gemensamma krafter försöka få fler att använda det, säger hon.

Samarbete mellan projektpartners

Utvecklingen av materialet sker inom projektet Yrkesväg då Sabina Gomez Jansson samarbetar med Kia Pulus och Jeanette Ellström, utvecklingsledare på Region Värmland, samt Angelica Vornanen, integrationssamordnare på Eda kommun.

– Jag har teorin om mäns våld mot kvinnor och våld i nära relationer. Kia och Jeanette har kännedom om lådan och materialet. Angelica har använt det i praktiken. Tillsammans kan vi på olika sätt och med olika infallsvinklar hitta vad som behövs för att fler ska använda det, säger Sabina.

Avdramatisera frågan

Angelica Vornanen trycker på att det är viktigt att försöka avdramatisera frågan.

– Vi vill stärka medarbetarna och få dem att inse att det inte är farligt att använda det här materialet. De kommer långt med den empati och medmänsklighet som de redan besitter.

Sabina Gomez Jansson fyller i:

– Precis, de behöver inte vara experter på området. De kommer långt med det de redan har, en nyfikenhet på människor.

Allas ansvar

Katarina Puhls och Jeanette Ellström fortsätter:

– Vi pratar mycket om vems ansvar det är att prata om de här frågorna. Om det är sfi-läraren eller någon annan. Men vi brukar säga att det är vi människor som behöver prata om det, oavsett vad vi jobbar med.

Sara Carlsson är projektkoordinator i Yrkesväg.

– Varje kommun behöver följa upp att någon, oavsett yrkesgrupp, faktiskt ställer de här frågorna. Att det finns med i rutinerna. Våra deltagare studerar heltid på Vuxenutbildningen och då blir det viktigt att det lyfts där.

Fokus på nästa lärträff

Yrkesvägs lärträff den 18 september kommer handla om temaområde F – mänskliga rättigheter, hälsokunskap och föräldraskapsstöd. Fokus kommer då att vara på Känn dig själv och delen om våldsprevention.