Projektledarträff, utvecklingsinsats och studiebesök i Dalarna

Projektledarna samlades nyligen i Dalarna under tre dagar. På agendan stod bland annat projektledarträff, utvecklingsinsats med Indea och studiebesök i Mora.

Hanna Wunsch Widoff från Indea, längst till vänster, tillsammans med Ykesväg-gänget i Tällberg.

Bärkraftighet, erfarenheter och utmaningar

Den första halvdagen i Tällberg ägnades åt information om bland annat årets fokusområden, vår reviderade utbildningsmodell, transregionala uppdrag, hälsolots och Integrationsforum i Örebro den 28 augusti.

Därefter blev det en heldags utvecklingsinsats med Indea. På agendan stod bland annat temat bärkraftighet och erfarenheter sedan förra träffen, de resultat som hittills uppnåtts i projektet samt vad som blir viktigt framåt för att stärka bärkraften i den egna organisationen. 

Det var också fokus på projektledarrollen, med utgångspunkt i konkreta dilemman och utmaningar vi möter i vardagen. Tillsammans utforskade vi hur vi kan stärka vår handlingsberedskap och leda förändring med större tydlighet och trygghet.

”Förändrat synen på målgruppen”

Här följer några reflektioner från dagen:

Anders Hiller, Storfors:

Det roligaste och en av de största vinsterna med Yrkesvägmodellen är att arbetet i Yrkesväg och på SFI har ökat elevernas motivation till utbildning, ökat deras känsla av delaktighet i samhället och meningsfullhet samt inlett en förändring av synen på målgruppen från belastning till en tillgång.

Dragica Catibusic, Åmål:

Tiden går otroligt fort och tack vare projektledarträffar får man en återblick på allt bra som görs i projektet, men även uppdatering på det som kommer att hända. Det jag tar med mig är ändringar kring ramar och målgruppen i projektet beroende på olika förutsättningar i både stora och små kommuner.

Anna-Lena Davidsson, Hedemora:

Som vanligt en givande träff, så mycket påfyllnad av energi och många nya tips och idéer! Hemuppgiften från Indea med räkneexempel blir svår men nyttig. I slutändan är det ofta ekonomin som bestämmer och därigenom till stor del påverkar chansen till att verkligen uppnå bärkraftighet. Om vi genom ett välgrundat arbete med räkneexempel kan påvisa ekonomiska vinster med detta arbetssätt borde det öka möjligheten att behålla och vidareutveckla Yrkesvägs koncept, tänker jag.

Angelica Vornanen, Eda:

Jag tar med mig vikten av att vi har varandra. Jag har fått så många nya kollegor som är superviktiga för mig i mitt arbete att jobba med utveckling, man bjussar av godbitar och av fallgropar. Jag har massa saker som jag vill dela med mina kollegor när jag kommer hem. Inspirerades verkligen av Sunne och deras räkneexempel. Tack Ammi, Emelie och Indea! Det skall jag börja med direkt för att påvisa vad det viktiga arbetet vi gör faktiskt har för effekt.

Katarina Puhls, Region Värmland:

Som vanligt väldigt energigivande och många nya tankar och idéer kommer fram. Citat som jag tar med mig är ”konsensus hämmar utvecklingen”. Viktigt att ha i bakhuvudet vid många olika tillfällen och sammanhang.

Sandra Kåberg, Säffle, Anders Hiller, Storfors, och Dragica Catibusic, Åmål.
Angelica Vornanen, Eda, Sara Johansson, Karlstad, och Anna Danielsson, Mora.
Jimmy Sys, Älvdalen, Mattias Belin, Hammarö, och Ammi Sundberg, Sunne.

Studiebesök i Mora

Den avslutande halvdagen ägnades åt ett studiebesök hos Yrkesväg i Mora. Åsa Lyhed, delprojektägare och rektor, och Anna Danielsson, delprojektledare och biträdande rektor, berättar om upplägget:

Efter en god frukost lämnade vi Tällberg med solsken i blick. Vi började med att besöka lärare som berättade om ”Praktisk SFI light” och ”Praktisk SFI”. Därefter besöktes metodrummet där lärare och elev berättade om ”svenska mot yrke, vård”. Joacim Andersson, styrgruppsmedlem och avdelningschef, berättade om det goda samarbetet och Ann-Louise Mårtén, samordnare, berättade om projektet ”En hand in”.

Åsa Lyhed och Anna Danielsson fortsätter:

Därefter presenterades den lokala styrgruppen och hur arbetet fortskrider. Dagen avslutades i restaurang Bon Appetit där lärare, elever samt kostchef Andreas berättade om ”svenska mot yrke, restaurang”. Därefter fick vi ”Smaka på yrkesväg” en kulturkrock med mat från elevernas hemländer samt svenska schackrutor.

Stort tack till Mora, Indea och alla andra inblandade för intressanta, givande och trevliga dagar!

Joacim Andersson, avdelningschef, och Ann-Louise Mårtén, samordnare.
Den lokala styrgruppen i Mora: Johan Åberg, näringslivsutvecklare, Axel Sjösvärd, enhetschef bemanning, Anna Danielsson, biträdande rektor, Åsa Lyhed, rektor, Joacim Andersson, avdelningschef vård- och omsorgsboende, Andreas Hermansson, kostchef, Viveka Ländin, enhetschef arbete och integration. Saknades gjorde Marie Edbom, enhetschef IFO vuxen.
Restaurang Bon Appetit lät oss testa konceptet ”Smaka på Yrkesväg”.