Traumamedveten omsorg är ett forskningsbaserat förhållningssätt som ger kunskap och färdighet för viktiga vuxna som möter personer med erfarenhet av svåra och påfrestande händelser. Yrkesväg anordnade en utbildning i traumamedveten omsorg med Sabine Kihlstedt och Line Hölen Bäckström från Rädda Barnen för ett trettiotal deltagare från våra projektpartners.
Kunskap om trauma
Rädda Barnens utbildning i traumamedveten omsorg (TMO) ger viktiga vuxna en grundläggande kunskap om trauma och hur de kan förstå och svara på utsatta personers behov på ett sätt som skapar upplevd trygghet, positiva relationer och goda copingstrategier.
Detta leder till en vardagsmiljö som främjar läkning och återhämtning för personer med erfarenhet av svåra påfrestningar och trauma.
Övningar, reflektioner och diskussioner
Yrkesväg anordnade nyligen en utbildning i traumamedveten omsorg med Sabine Kihlstedt och Line Hölen Bäckström från Rädda Barnen.
Utbildningen gav en teoretisk grund om traumaförståelse och kunskapen om TMO fördjupades och tillämpades praktiskt genom övningar, gemensamma reflektioner och gruppdiskussioner.
– Vi från Rädda Barnen har sett hur viktigt det här är. TMO är ett förhållningssätt, inte en metod. Det ska inte handla om att leta fel, utan i stället fokusera på vad de kan ha varit med om. Inte ställa frågan, men ha det med sig hela tiden, säger Sabine Kihlstedt.
– Det är viktigt att förstå och agera på behovet, inte på beteendet. Allt beteende har ju någon bakomliggande orsak, säger Line Hölen Bäckström.
Försöka avdramatisera
Anders Hiller, SFI-lärare, och Louise Fromholdt, KAA-ansvarig, från Storfors kommun var två av cirka 30 deltagare från våra projektpartners.
– Det är många tänkvärda och intressanta saker som lyfts fram. Mycket handlar ju om bemötande, hur jag är som som person för att skapa tillit och trygghet. Vi vet aldrig vet vad personen har varit med om i livet och det kan vara jobbigt eller tabubelagt att söka hjälp , säger Louise Fromholdt.
– Det är viktigt att gå in med grundtanken att det kan finnas trauma, i stället för att tänka att det beror på lathet, ovilja eller annat. Vi måste försöka sänka tröskeln och avdramatisera det hela. Det är ingen skam, säger Anders Hiller.
Utvärdering och bedömning
Nu ska det göras en gemensam utvärdering och bedömning om det är intressant att anordna fler utbildningstillfällen för fler medarbetare.
På Rädda Barnens hemsida finns mer information om traumamedveten omsorg.